preskoči na sadržaj

Osnovna škola Rajić

Login

                                                           

 POLAZAK ŠKOLSKOG AUTOBUSA SA STAJALIŠTA ISPRED ŠKOLE

VRIJEME POLASKA

SMJER

10:30

Roždanik, Jazavica, Voćarica

12:00

Roždanik, Jazavica, Voćarica

12:55

Roždanik, Jazavica, Voćarica

14:00

Roždanik, Jazavica, Voćarica

11:15

Borovac

12:15

Borovac

13:40

Borovac

 

RASPORED ZVONJENJA

1. sat: 7:45 - 8:30

2. sat: 8:35 - 9:20

3. sat: 9:25 - 10:10

   VELIKI ODMOR

4. sat: 10:25 - 11:10

5. sat: 11:15 - 12:00

6. sat: 12:05 - 12:50

7. sat: 12:55 - 13:40

Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
DVODNEVNA TERENSKA NASTAVA "POSJET OSMIH RAZREDA VUKOVARU"
Autor: MAJA KOVAČEVIĆ, 30. 11. 2016.

Dana 28. i 29. studenoga 2016. učenici osmih razreda Rajić bili su na terenskoj nastavi u gradu heroju - Vukovaru. Po dolasku u Vukovar osmaši su prisustvovali predavanju o Domovinskom ratu i o bitki za Vukovar pri čemu su dobili važna saznanja o događajima prije, za vrijeme i nakon rata u Hrvatskoj. Potom su posjeti Gradski muzej Vukovar i Muzej vučedolske kulture.

Drugoga dana posjetili su muzejski prostor „Mjesto sjećanja – vukovarska bolnica 1991.” koji se nalazi u podrumu danas obnovljene Opće bolnice Vukovar. Prije obilaska muzeja pogledali su kratak film o Domovinskome ratu u kojemu su vidjeli kako je bolnica izgledala za vrijeme rata. Zatim su obišli hodnik koji je bio prepun ranjenika u vrijeme napada, vidjeli su mjesto gdje je bomba probila pet katova bolnice, razgledali podrumske prostorije u kojima su bili smješteni ranjenici i u kojima se tijekom tri mjeseca okupacije rodilo 16 beba, čuli su dijelove govora Siniše Glavaševića, novinara Radio Vukovara, kojima je bodrio Vukovarce za vrijeme okupacije grada. 

Bili su i u vojarni 204. brigade u kojoj je otvoren Memorijalni centar Domovinskog rata. Ondje su vidjeli izložbu „Sjećanje na Domovinski rat – bitka za Vukovar” u kojoj je kronološki prikazano 90 dana okupacije Vukovara i opisano što se tijekom svakog dana okupacije događalo. Imali su priliku usporediti oružje vojnika Jugoslavenske narodne armije, tadašnje četvrte vojne sile u Europi koja je imala moderno i jako naoružanje, s oružjem hrvatskih branitelja – lovačkim i ručno izrađenim puškama te bombama od običnih limenki ili bojlera. Također su vidjeli prikaz minskoga polja i srpskih koncentracijskih logora u kojima je tijekom Domovinskoga rata zatočeno na desetke tisuća civila i hrvatskih branitelja. 


Tijekom vožnje prema Memorijalnom groblju učenicima je predstavljena cesta, tzv. „Put spasa“, koja je za vrijeme rata bila kukuruzni put i jedina cesta koja je bila poveznica između Vukovara i Vinkovaca. Na toj su cesti mnogi branitelji uspjeli u proboju sačuvati svoj život nakon pada Vukovara 18.11.1991. godine.  Sljedeće što su posjetili bila je Trpinjska cesta. To je mjesto gdje su naši branitelji predvođeni legendarnim zapovjednikom Blagom Zadrom nanijeli neprijatelju teške gubitke u tehnici. Uništena su 62 neprijateljska tenka. Cesta danas nosi naziv „Groblje tenkova“. Uslijedio je posjet Memorijalnome groblju žrtava Domovinskog rata, koje je najveća masovna grobnica u Europi nakon Drugog svjetskog rata. Nakon okupacije grada tamo su pokopani svi poginuli tijekom agresije na Vukovar. Nakon što je 1998. ekshumirano 938 tijela na tome je mjestu postavljeno upravo toliko bijelih križeva. Groblje s druge strane podijeljeno je u tri dijela: Aleju poginulih hrvatskih branitelja, Aleju umrlih hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata i Aleju civilnih žrtava iz Domovinskog rata. Između bijelih križeva i groblja je 2000. postavljen spomenik, križ otvoren prema sve četiri strane svijeta u čijem središtu gori vječno svjetlo. 

Nakon Memorijalnog groblja mjesto posjeta bila je Ovčara, poljoprivredno dobro poduzeća Vupik nedaleko Vukovara, koje je tijekom Domovinskog rata pretvoreno u logor. Tamo su pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojbi u noći s 20. na 21. studenog 1991. ubili 261 osobu dovedenu iz vukovarske bolnice, većinom ranjenike i medicinske djelatnike. U Spomen-domu Ovčara, koji je otvoren 2006. godine, potpuni je mrak. Na zidovima se naizmjence osvjetljavaju fotografije stradalih, a nasred prostorije je vrtlog na čijem dnu gori vječno svjetlo, prema kojemu se kreću projicirana imena žrtava. Na mjestu masovne grobnice učenici su se kratko pomolili i tako odali počast svima koji su izgubili život u borbi za slobodnu Hrvatsku.

Uslijedio je posjet vodotornju. Vukovarski vodotoranj izgrađen je 1968. godine, kao zamjena za dotadašnji vodotoranj u središtu grada koji nije bio dovoljnog kapaciteta za sve veće potrebe grada koji se širio. Visok je 50 metara s kapacitetom rezervoara od 2.200 kubnih metara, gdje je bio među najvećim građevinama te vrste u Europi. Do Domovinskoga rata gore je bio restoran-vidikovac iz kojega se vidio Vukovar, Dunav i okolica.

Na završetku našeg posjeta Vukovaru  održan je kviz znanja na kojem su sudjelovale škole koje su bile u posjeti Gradu heroju. Tema je bila Domovinski rat i Bitka za Vukovar. Našu školu predstavljali su učenici Blaženka Sedić i Filip Gašparović.

Više fotografija u galeriji.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju