preskoči na sadržaj

Osnovna škola Rajić

Login

                                                           

 POLAZAK ŠKOLSKOG AUTOBUSA SA STAJALIŠTA ISPRED ŠKOLE

VRIJEME POLASKA

SMJER

10:30

Roždanik, Jazavica, Voćarica

12:00

Roždanik, Jazavica, Voćarica

12:55

Roždanik, Jazavica, Voćarica

14:00

Roždanik, Jazavica, Voćarica

11:15

Borovac

12:15

Borovac

13:40

Borovac

 

RASPORED ZVONJENJA

1. sat: 7:45 - 8:30

2. sat: 8:35 - 9:20

3. sat: 9:25 - 10:10

   VELIKI ODMOR

4. sat: 10:25 - 11:10

5. sat: 11:15 - 12:00

6. sat: 12:05 - 12:50

7. sat: 12:55 - 13:40

Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Jednodnevni izlet učenika naše škole
Autor: MAJA KOVAČEVIĆ, 18. 5. 2017.

17. svibnja 2017. svi učenici naše škole zajedno sa svojim učiteljima bili su na jednodnevnom izletu. U 8h krenuli su autobusima ispred škole uputivši se prema Karlovcu. S kratkim stajanjem prva destinacija bila je Stari grad Ozalj i Zavičajni muzej Ozalj. U Stari grad se ulazi preko drvenog mosta koji je do 1821. bio pomičan. Prelaskom mosta ulazi se u kompleks koji se sastoji od ulazne kule (koju je sagradio 1599. godine Juraj IV Zrinski), manje kule s lijeve strane ulazne kule, glavne branič-kule tj. Babonić kule (koja je i najstariji dio kompleksa), južnog, istočnog i sjevernog krila (sva tri krila su velike zgrade na 2 kata) te Palasa Zrinskih kojeg su generacije Zrinskih izabrale za svoj dom. U  XVIII stoljeću Ozalj je obnovljen i pretvoren u lijepi dvorac. Učenici su s velikim zanimanjem slušali priču naših voditelja – grofica i grofova, a najviše ih je impresionirala kula na koju su se i popeli, te tamnica.

 


Također su posjetili i Zavičajni muzej Ozalj koji je smješten u Starom gradu Ozlju. Svojom građom obuhvaća povijest od 6.000 godina, koju su pratiti putem pisane povijesti i arheoloških artefakata. U muzeju se posebno ističu Frankopani i Zrinski te ozaljski kulturni krug. Poseban dio posvećen je Slavi Raškaj, ozaljskoj slikarici čiji akvareli predstavljaju najviši domet hrvatskog akvarelnog slikarstva krajem 19. i početkom 20.stoljeća.

           

Nakon kratkog predaha u hladovini Starog grada zaputili su se na obiteljsko imanje  "Contessa" koje je u potpunosti oživljeno  edukativnim i zabavnim sadržajima. Uz bajkovitu i toplu atmosferu učenici su doista bili očarani primjerima vrijednosti i načina očuvanja starih imanja, kurija i dvoraca. Upoznali su lipicanske konje i razgledavali posjed. Birali su svoje uloge princeze, grofice, kralja ili lovca, te odabrali kostime u kojima su mogli glumiti svoje uloge po cijelom posjedu. Također su i ručali na posjedu gdje su imali pravu poslugu.

 
Posljednja destinacija ovog izleta bio je Karlovac gdje su posjetili  slatkovodni akvarij – Aquatik. Ra­zgledali su  bogatstvo života u rijekama i jezerima, odnosno primjerke više od stotinu slatkovodnih ribljih vrsta, od čega 40-tak endemskih.

           

Bio je to još jedan kvalitetno proveden dan uz druženje, razgovor, razgledavanje, ali i upoznavanje jednog dijela naše domovine i njezine povijesti.

Na kraju dana, već pomalo umorni sretno su se vratili kući.

Foto-galerija

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju