2017-05-23 11:50:52

Međunarodno matematičko natjecanje "Klokan bez granica"
Učenici naše škole i ove školske godine uključili su se u Međunarodno matematičko natjecanje "Klokan bez granica".

Moto igre - natjecanja "Matematički klokan" je: bez selekcije, eliminacije i finala. Natjecanje se organizira svake godine u ožujku, istoga dana, u isto vrijeme, u svim zemljama sudionicama. Sastoji se od 12 zadataka za skupine Pčelica i  Leptirić, odnosno 24 zadatka za sve ostale skupine. Zadaci su raznovrsni i poredani od lakših prema težima. Za svaki je zadatak ponuđeno pet odgovora od kojih je samo jedan ispravan. Službeni su jezici "Klokana" francuski i engleski, a pitanja su prevedena na jezike zemalja sudionica. Igra - natjecanje se samofinancira članarinom sudionika - natjecatelja. Prikupljena se sredstva koriste za organizaciju, pripremu zadataka i simbolične poklone svim natjecateljima. Najmanje polovina prikupljene svote namijenjena je za nagrade najboljima.

 

U Hrvatskoj je natjecanje 2017. god. održano u 545 osnovnih i 124 srednje škole u svim županijama, a učenici su se natjecali podijeljeni u sedam kategorija:

PČELICE – II razred osnovne škole –  8698 učenika - P
LEPTIRIĆI – III razred osnovne škole– 7772 učenika - L
ECOLIERS – IV i V razred osnovne škole–11522 učenika -E
BENJAMINS – VI i VII razred osnovne škole –7192 učenika - B
CADETS – VIII razred osnovne i I razred srednje škole – 3923 učenika - C
JUNIORS – II i III razred srednje  škole –  2 313 učenika -J
STUDENTS – IV razred srednje škole –  740 učenika - S

Ukupno se natjecalo 42 160 učenika.

Na natjecanju je sudjelovalo 23 učenika naše škole, od drugog do 7. razreda. Od njih je 6 učenika postiglo izvanredne rezultate i plasiralo se među 10% najboljih učenika u Republici Hrvatskoj. To su učenici drugoga razreda: Lucija Muraja, Tena Sučić, Matea Tadić, Kristian Petrić i Katarina Zrno te učenica 7. razreda Klara Komljenović. Za nagradu su dobili knjigu sa zadatcima s natjecanja "Klokan bez granica" i igra Tangram. Čestitke najboljima, ali također i svim sudionicima jer su na natjecanju sudjelovali samo najbolji matematičari iz pojedinih razrednih odjela.

Osnovna škola Rajić