2018-03-01 12:24:44

Dan ružičastih majica 2018.

Miliuni mladih ljudi u cijelom svijetu obilježavaju Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja „Dan ružičastih majica“ izvorno „Pink Shirt Day“, a obilježava se zadnje srijede u veljači. Ovaj dan obilježava se od 2007. godine kada je dječak u Kanadi bio izložen vršnjačkom nasilju zbog dolaska u ružičastoj majici. Ispostavilo se da je majica bila simbol podrške dječaka svojoj majci koja je bolovala od karcinoma dojke. Školske kolege zgrozile su se zbog takve činjenice i odlučili su da dignu svoj glas protiv nasilnika. Učenici su se solidarizirali sa zlostavljanim dječakom tako što su se sutradan u školi pojavili u ružičastim majicama.

 

Ovu inicijativu pokrenuli su 17-godišnji učenici David Shepherd i Travis Price, koji su tiskali prvih 50 ružičastih majica. Od tada, ružičasta majica postala je simbol borbe protiv međuvršnjačkog nasilja u školama.  

 

U današnje vrijeme kada je nasilje, nažalost, jedan od osnovnih problema u školama, možemo s ponosom reći da je u našoj školi nulta tolerancija na nasilje, a to je pokazao veliki broj učenika, profesora i djelatnika škole koji su danas došli na nastavu u ružičastim majicama. Uz uvodnu prezentaciju, glazbu i ples, te brojne radionice i predavanja u svim razrednim odjelima o nenasilnom rješavanju sukoba i posljedicama nasilja ujedinili smo cijelu školu te poslali snažnu poruku nasilnicima! Naš ples možete pogledati ovdje.

„Nasilje boli - zato nosi ružičasto u znak podrške jer nasilje prestaje ovdje i sada. "Think pink, wear pink!"

        

 


Osnovna škola Rajić