2018-05-24 09:35:17

Kreativnost digitalnih stvaralaca naše škole

Učenici Osnovne škole Rajić sudjelovali su na Europskom tjedna stvaralaca (European Maker Week), u  subotu, 19. svibnja na izložbi kreativnih učeničkih radova u organizaciji IRIM-a (Instituta za razvoj inovativnosti mladih).

Konferencija digitalnih stvaralaca održana je u Tehnološkom parku Zagreb, u 12. paviljonu Zagrebačkog Velesajma. Na konferenciji su izlagali mnogi učenički timovi iz cijele Hrvatske – prikazujući svoje kreativne tehnološke radove koje su izradili unutar Croatian Makers projekata. Također su za posjetitelje organizirane radionice programiranja i robotike te predavanja svjetskih stručnjaka u edukaciji i robotici.

Naša škola sudjeluje u nekoliko IRIM-ovih projekata: Croatian Makers liga, STEM revolucija, ProMikro te projektu CM i HT: Internet of things i Logo. Na konferenciji smo predstavili našu školu projektom pod nazivom Vrata naše budućnosti. Učenici su brojnim znatiželjnim posjetiteljima, koji su posjetili naš štand te ocjenjivačkom povjerenstvu pokazali kako pomoću Micro:bita zalijevaju mladu biljku, vježbaju tablicu množenje i dijeljenja, zbrajaju i oduzimaju, mjere temperaturu, računaju opseg i površinu pravokutnika i još mnogo zanimljivosti.

Pomoću programskog jezika Logo programirali su Pro-Bot koji je crtao matematičke likove, a Arduino MKR1000 pločicama učenici su napravili pametni semafor i svjetlo za piliće.  

Ocjenjivačkom povjerenstvu učenici su pripremili nesvakidašnji prizor;

programiran robot mBot  je plesao slavonski bećarac zajedno s našim učenicama u verziji CM bećerac, na opće oduševljenje svih nazočnih i prosudbene komisije.

 


Osnovna škola Rajić