2019-03-22 12:36:04

ERATOSTENOV EKSPERIMENT MJERENJA OPSEGA ZEMLJE

Po sedmi puta u sklopu Inspiring Science Education (ISE) projekta, 21.3.2019. godine održao se Eratostenov eksperiment - globalni eksperiment u kojem se mjeri opseg Zemlje po meridijanu, kada sunčeve zrake padaju na ekvator pod pravim kutom, a za koji je potreban samo štap i sunčeva sjena.

I naša škola već petu godinu sudjeluje u Eratostenovom eksperimentu. Ove godine sudjelovali su učenici 7. razreda s učiteljicom matematike.

 

U sklopu eksperimenta učenici diljem svijeta, u trenutku kada je Sunce na prikladnom položaju, računaju opseg Zemlje koristeći obični štap. Cilj eksperimenta, između ostalog je i poticanje istraživačkog učenja. Naš eksperiment je proveden pomoću scenarija istraživačkog učenja na ISE portalu, prezentacije i kviza.

Eratosten je bio grčki matematičar, geograf i astronom koji je živio u 3. st. pr. Kr. On je izmjerio opseg Zemlje zapanjujuće točno - 39 600 km. Naime, bio je jedno vrijeme upravitelj čuvene knjižnice u Aleksandriji pa su mu bila dostupna sva znanja onoga doba. Još tada pretpostavljalo se da je Zemlja okrugla. Eratosten je uočio kako sunčeva sjena ne   pada pod istim kutom u podne 21. lipnja (prvi   dan ljeta) u Aleksandriji i Sieni (današnji   Asuan) koja se nalazi gotovo na sjevernoj   obratnici.To je jedino moguće ako je Zemlja   zakrivljena. Dakle, kut sunčevih zraka u Sieni   je  iznosio 0° a u Aleksandriji 7,5°. Izračunao je  da je to pedeseti dio kružnice te je udaljenost između dva mjesta pomnožio sa 50. Danas je poznato da prema satelitskim premjerima opseg Zemlje po meridijanu iznosi 40 008 km.


Osnovna škola Rajić