2020-03-10 10:01:40

Dan ružičastih majica

Dana 23. veljače učenici prvog razreda obilježili su Dan ružičastih majica, dan borbe protiv vršnjačkoga nasilja.

Razgovarali su o oblicima i vrstama vršnjačkoga nasilja, pisali i crtali prigodne poruke i iznenadili se da je oblik nasilja isključivanje iz društva i ogovaranje.

Zadnje srijede u veljači širom svijeta obilježava se Dan ružičastih majica (Pink Shirt Day), Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkoga nasilja. Sabor Republike Hrvatske dan je 2017. godine proglasio i Nacionalnim danom borbe protiv vršnjačkoga nasilja.

“Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi (u Kanadi 2007. godine, opaska autorice izvješća). Inicijativom školskih kolega je na konstruktivan i inteligentan način riješeno sustavno zlostavljanje dječaka, posvećenog podršci liječenju teško bolesne majke. Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili njegovi školski kolege, postale su prepoznatljiv simbol inicijative, i kasnije, međunarodno prepoznate obljetnice.” https://cepn.hr/dan-ruzicastih-majica/)

Pridruži se i ti i reci NE! Nasilje nije cool i ti to jako dobro znaš. Ne boj se biti iznimka među vršnjacima i ustati protiv nasilja. U tebi leži snaga i hrabrosti i te dvije divne vrline tjeraju te da pošalješ samo jednu poruku – NASILJE PRESTAJE OVDJE!


Osnovna škola Rajić