preskoči na sadržaj

Osnovna škola Rajić

Login

                                                           

 POLAZAK ŠKOLSKOG AUTOBUSA SA STAJALIŠTA ISPRED ŠKOLE

VRIJEME POLASKA

SMJER

10:30

Roždanik, Jazavica, Voćarica

12:00

Roždanik, Jazavica, Voćarica

12:55

Roždanik, Jazavica, Voćarica

14:00

Roždanik, Jazavica, Voćarica

11:15

Borovac

12:15

Borovac

13:40

Borovac

Kalendar
« Svibanj 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

 

RASPORED ZVONJENJA

1. sat: 7:45 - 8:30

2. sat: 8:35 - 9:20

3. sat: 9:25 - 10:10

   VELIKI ODMOR

4. sat: 10:25 - 11:10

5. sat: 11:15 - 12:00

6. sat: 12:05 - 12:50

7. sat: 12:55 - 13:40

 

 

  Tehnička kultura

                             Samostalni radovi učenika V. razreda OŠ Rajić

 

U tijeku svog odrastanja čovjek stječe mnoga znanja neposrednim kontaktom sa stvarima i pojavama. Ta znanja su samo dio stvarnosti, a nije rijetkost da su  jednostrana, površna i često pogrešna.

Početni, organizirani oblik stjecanja znanja je osnovnoškolsko obrazovanje, a jedan od predmeta koji ga čini je i Tehnička kultura. Nastavni sadržaji se obrađuju kroz teoriju i praktični rad. Teoretski dio nastave naslonjen je na prirodne znanosti, matematiku, društveno-jezične znanosti kao i na umjetničko područje. Stečena znanja učenici mogu razvijati dalje postajući tako gospodari prirode i vlastitog života.

Praktični radovi omogućavaju učenicima da u neposrednom radu primijene

stečena znanja koja su znanstveno utemeljena i da izraze svoju kreativnost,domišljatost, razviju tehničko mišljenje i smisao za estetiku.

Ove školske godine, 2012./2013. učenici V. razreda OŠ Rajić prvi put su se susreli s predmetom Tehnička kultura. Mogućnosti nastavnika u uvodnom izlaganju pri upoznavanju učenika s predmetom su mnogostruke. Svakako je dobro iskoristiti poznavanje sredine u kojoj učenici žive te im preko predmeta, uređaja i strojeva s kojima se svakodnevno susreću približiti važnost tehničke kulture i njene bitnosti u našim životima.

Njihovu zainteresiranost za predmet potiču i radovi starijih učenika koji su nerijetko vrlo uspješni i prema vlastitim idejama učenika dorađeni i funkcionalno i estetski.

Kako prema nastavnom planu i programu za V. razred u I. polugodištu nisu predviđeni neki veći praktični radovi, učenici su, u želji da nešto stvore svojim rukama, prionuli samostalnim radovima.

Da je doista tako pokazuju i fotografije njihovih radova koje su učenici izrađivali uz pomoć svojih ukućana, uglavnom očeva, djedova i stričeva, prema vlastitim željama i idejama, a prema svojim materijalnim i tehničkim mogućnostima.

 Dakle, početni sati tehničke kulture na njih su djelovali motivirajuće tako što počinju uočavati tehničke tvorevine iz svog okruženja, a to ih dalje potiče na razmišljanje o principima rada tih tvorevina.

Nadam se kao nastavnik tehničke kulture da ćemo moći pratiti njihov napredak kroz sljedeće njihove radove, a koje ćemo na ovaj način prikazivati svima koje ovaj način rada zanima.

 

                                                                                              Meri Čevizović, dipl.ing.

                                                                                                učitelj tehničke kulture

             

 

Andrea Božić je  napravila  kućicu od drveta s vratima koja se mogu otvarati. Kućica je  lijepljena ljepilom za drvo, a krov koji se sastoji od četiri dijela i vanjski dijelovi kuće su ukrašeni kolaž papirom.

 

Josip Blažević i Robert Rajčić su izradili mali automobil duljine oko trideset centimetara. Izradili su ga od tankog drveta, kolaž papira i štapića. Za izradu su koristili bušilicu i ljepilo. Automobil je plave boje i nazvali su ga Merdžo.

 

 

Josip Cepika je od ambalažnog kartona i ljepila izradio jaslice. Za estetski ugođaj koristi gotove figurice Isusa, Marije i Josipa, a mahovinu na krovu i oko jaslica.

 

 Sandro Đurić je izradio đeram. Ideju je dobio prilikom posjete prijatelju s kojim je išao pogledati pravi đeram. Đeram je izrađen od drveta, ljepila i čavlića. Pri izradi đerma pomogao mu je stric. Rad je izrađen 15.10.2012. godine.

 

Melita Kadić je izradila okvir za sliku i sliku. Okvir je napravila od drveta (štapića) koje je ukrasila flomasterom u crnoj boji. Ista boja prevladava i na slici vuka koji zavija. Uz drvo je koristila i ljepilo.

 

Marko Martinović je napravio tri rada: kućicu od karata s garažom i bazenom na krovu garaže, kućicu od šibica– potrošio je sedam kutija šibica – kojoj je napravio i prozore, te treći rad- sojenica od šibica koje  drži karton.

                                                                                                                                                                                                                                                   

  Josipa Medvedović je napravila đeram za izradu kojega je koristila drvo. Ideju za izradu je dobila u razgovoru s roditeljima te ga je izradila u mjesecu listopadu i kako je napisala, dobro se zabavila.

      

                                     

         Ivan Mijadžiković je izradio kućicu od kartona koji je lijepio dio po dio. U tekstu koji je dao uz svoj rad napisao je da je to radio za Tehnički. Kućica se sastoji od stambenog dijela koji je i osvijetljen i ravnog je krova te garaže koja ima kosi krov. Obojana je plavom bojom.

 

 

 

 

Sve slike pogledajte u foto-galeriji → tehnička kultura!  

                        

preskoči na navigaciju